< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Kutatás

Főoldal / Kutatás /

2024-07-15 10:46:41

ReBaKucs Konferencia 2018

A dialógus formái a magyar régiségben (1450–1750)

---   Tudományos konferencia, Kolozsvár, 2018. május 3–5.   ---

PROGRAMFÜZET

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának Magyar Irodalomtudományi Intézete (Res Litteraria Transylvaniae Vetus Iroldalom- és Művelődéstörténeti Műhely), valamint az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének Reneszánsz Osztálya, együttműködve az egyetemek régi magyar irodalom tanszékeivel, a RefoRC nemzetközi konzorciummal, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Irodalomtudományi szakbizottságával 2018. május 3–5. között konferenciát rendez Kolozsvárott A dialógus formái a magyar régiségben (1450–1750) címmel.

A dialógus több, mint irodalmi műfaj: a kommunikáció műfajokat összekötő, műfajok fölötti formája. A művészi reprezentáció eszköze és a tudományos megismerés módja (filozófia, teológia), az ismeretek átadásának modellje (pedagógia) és a társadalmi érintkezés praxisa (etika, politika). A monologikus, kinyilatkoztató beszéd- és gondolkodásmód ellentéte, a módszer jegyében fogant modernitás alternatívája. Konferenciánk e tágabb értelemben vett dialógus, azaz a dialogicitás felől veszi szemügyre a magyar régiség szövegformáit, művészi ágait, társadalmi érintkezési gyakorlatának kommunikációs hátterét, retorikai és poétikai mintáit. Egyúttal arra is keressük a választ, hogy tecnhologizált és globalizált korunkban kínál-e megújulási lehetőséget önmegismerésünkben és a másik ember (a másik nyelv, vallás és kultúra) megértésében a dialogikus hagyomány. Megszólítható-e (és hogyan) mai tudományos nyelvünkön a múlt dialogicitása? Melyek a múlttal folytatott termékeny párbeszéd előfeltételei, van-e „módszertana” a dialógushoz való közelítésnek?

 

Időpont és helyszín: a konferencia 2018. május 3-án délelőtt 9 órakor kezdődik, és május 5-én este a zárófogadással ér véget.  A nyitó félnap helyszíne a Babeș–Bolyai Tudományegyetem főépületének díszterme, délutántól a Bölcsészettudományi Kar épületében folytatjuk a konferencia munkálatait.


A rendezvényre szeretettel várjuk azokat a kollégákat is, akik esetleg nem kívánnak előadást tartani.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/205571370037603/


ELSŐ KÖRLEVÉL (bővebb leírás, témakörök, gyakorlati információk)

MÁSODIK KÖRLEVÉL (tartalmazza az elfogadott előadások listáját is)

REZÜMÉK

PROGRAMFÜZET

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro