< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Ajánljuk

Főoldal /

Peregrinus blog: tanulmányúton

http://peregrinusklausenburg.blogspot.com/

 

0-dik kilométer

 
  Külföldi tanulmányút, hátizsáklakás, pénztelen nyelvtanulás és idegen nyelvű új emberek. Szeretnéd, de nem mered. Szeretnéd, de nem tudod, hogy hogyan. Szeretnéd, de álmodni sem mersz róla. Kimenni külföldre, nekivágni a nagyvilágnak, kipróbálni, megállni a magad lábán, eszén vagy legalábbis elképzelésén. És tanulni is kellene, és bulizni, és sokat-sokat kirándulni, és még több embert megismerni. Rémhosszú filmszalag fut le az agyadban, valahányszor meglátsz egy-egy kiírást az egyetemen, körlevélen, honlapon, pályázati hirdetőkön, vagy éppen a semmi, a tabula rasa lebeg a szemeid előtt, hacsak egy percre is fantáziálni kezdesz a nagybetűs Lehetőségről. És most ez a blog Téged kérdez: a lehetőség az valóban a Te lehetőséged, vagy intézményrendszerek profitláncolatában veszel részt még mielőtt észrevennéd? És kit érdekel, ha kint vagy és mondjuk „Vuk-osan” fázol és éhes vagy a nagyvilágban? Nyakadban persze ott lóg a „vigyázat, diákkal van dolga!” című tábla, és ordít rólad, hogy fogalmad sincs mikor, hogyan, minek a hatására vetemedtél erre a pszeudo-emigrációs lépésre.
 
  Összességében ez itt nem egy reklámfelület, nem szolgál tehát valamilyen egyetemet vagy bármilyen intézményt propagáló célokat. Az agyad hátsó részében lévő második szólam akar lenni, néhány tanáccsal, néhány tippel, esetleg önazonosulásra késztető beszámolóval. Párhuzamosan megélt és visszaemlékezésekre épülő beszámolókról van szó. Tehát, ha éjfél van, és mondjuk nincs akivel beszélned az adott ország vagy önmagad nyelvén, és mondjuk már kétségbeejtően megbántad az egészet még mielőtt elkezdődött volna igazán, vagy még el sem kezdted, de a fiókban ott a szórólap és a tanár már négyszer szólt, hogy jó lenne megírni a jelentkezést, akkor nézz be hozzánk. Mindenekelőtt olvass arról, hogy igen lehetséges, akár minimális tőkével is, arról, hogy nehéz, de nem lehetetlen, arról, hogy átfutott apróbetűsök miatt elcsúszhat bárki, és főleg arról, hogy miért és hogyan érdemes élned diákjogaiddal. Ha pedig megosztanivalód van, írd be a történeted. Írj arról, hogy Te hogyan győzöd le önmagad, az idegen kultúra, a bürokrácia, anyanyelved, az egyetem, és a körülötted lévők korlátait. 
 
 
Illyés Zsuzsa
 
alumnus, a Peregrinus-blog koordinátora

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro