< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

10 éve

VBE 2014 - Benkő Elek: A székely írás középkori és kora újkori emlékei Erdélyben

A régészeti és történeti kérdéseket érintő előadásra 2014. május 13-án 18 órától kerül sor a BBTE Főépületének Aula Magna termében.

Az előadás címében szereplő székely írás terminus arra utal, hogy ez a fajta (rovás)írás a középkorban és a kora újkorban alapvetően a székelyek írása volt, szoros összefüggésben a székelyeknek a magyarság többi részétől némiképp eltérő korai történetével. A ma ismert középkori kárpát-medencei rovásemlékek döntő többsége a Székelyföldön került elő, vagy a történeti Magyarország olyan területein, ahol a történeti és nyelvi adatok székelyek hajdani ott-tartózkodását sejtetik. Az elmúlt évtizedek során több új (13—15. századi) emlék vált ismertté (Dálnok, Gelence, Székelydálya, Vargyas stb.), amelyek végleg megdöntötték azt a felfogást, hogy ez az írásfajta csak a humanizmus korának terméke lenne; több felirat még a 13—14. század folyamán keletkezett. A középkori feliratok nem egyenletes eloszlásban kerülnek elő a Székelyföldön, ami esetleg arra utal, hogy az Árpád-kori ország különböző peremterületein megszállva az egyes székely csoportok előtörténete is bizonyos mértékig eltérő lehetett.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro