< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Szakkollégium

Főoldal /

Láthatatlan Kollégium

Láthatatlan Kollégium Románia első specializált egyetemi szakkollégiuma, irodalomtudományi szakkollégium, mely 1993-ban a Collegium Transsylvanicum Alapítvány keretén belül jött létre. Tagjai a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarának tanárai és kiemelkedő hallgatói.

 

A szakkollégium programja:

A Láthatatlan Kollégium kiegészítő képzésének célkitűzése – némiképp eltérően a hagyományos elitképzési programoktól – az egyre inkább dezintegrálódásnak, presztízs- és tőkevesztésnek kitett bölcsész szakma újrakontextualizálása. A szakkollégumi foglalkozások a szakmai professzionalizálódás elősegítése mellett három alapelv szerint szerveződnek: közösségépítés, társtudományokkal való kapcsolatfelvétel, a bölcsészet pedagógiai és társadalmi integrációja. Kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy felkutassuk a bölcsészképzés által nyújtott tudás és készségek egyéni és társadalmi alkalmazásának lehetőségeit, hogy foglalkozzunk a művészetek szemlélet- és személyiségformáló erejével, megvitassuk a bölcsészdiplomások szakmai elhelyezkedésének problémáit, a tanári/pedagógiai hivatás kihívásait és a változtatások szükségességét, a közéleti kérdésekben, vitákban való reflexív részvétel felelősségét, az önszerveződés formáit, illetve a gyakorlati és technikai ismeretek elsajátítását. 

 

Részvétel a foglalkozásokon:

Az LK-ba jelentkező hallgatóknak négy területen kell aktívnak lenniük:

  1. rendszeres részvétel minimum 1, maximum 2 tematikus műhely éves munkájában (lásd a kínálatot). Az első évfolyamosoknak kezdésként egy műhely fölvételét javasoljuk.  
  2. részvétel az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia évi versenyén egy önálló tudományos dolgozattal (csak másodévtől fölfele kötelező)
  3. részvétel a műhelyvezetőkkel, hallgatókkal, tanszéktagokkal, esetleg meghívottakkal, érdeklődőkkel havonta tartott közös szakmai és közösségi fórumon (LK-piac), illetve az egyéb LK által szervezett közösségi programokon
  4. évente minimum 2 szakmai (tudósítás, recenzió, kritika, tanulmány), vagy 1 szakmai és 1 szépirodalmi publikáció elkészítése és megjelentetése

 

Jelentkezés szakkollégistának:

A szakkollégiumba évente lehet jelentkezni már az első évfolyamtól a Jelentkezési lap elektronikus kitöltésével, melyet a lathatatlank@gmail.com címre várunk 2016. 10. 17-én éjfélig.

Jelentkezési lap letöltése

 

Tematikus műhelyek kínálata (2016-2017)

Műhelyleírások letöltése egy dokumentumban.

 

A Láthatatlan Kollégium a Magyar Irodalomtudományi Intézettel partnerségben a 2016-2017-es tanévben Az állam- és posztszocializmus kritikája címmel szakkollégiumközi műhelysorozatot indít, melyen minden szakkollégista részt vehet, aki érdeklődik a téma és a korszak iránt. Az első három napos műhelyalkalomra 2016 december 16-18-án kerül sor. 


Részletek: Az állam- és posztszocializmus kritikája - szakkollégiumközi műhely

 

A Láthatatlan Kollégium szervezői csapata:

Elnök: Borbély András

Koordinátorok:

Asztalos Örsike, Benke András, Gegő Virág, Györfi Tünde Edina, Jánosi Vivien, Kész Orsolya, Major Gergely, Makkai Zsófi, Marin Dia, Molnár Zsófia, Pap Zsolt.

 

Elérhetőség:

E-mail: lathatatlank@gmail.com

Telefon: 0749 988876

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro