< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Oktatás

Főoldal /

Tanszéki könyvtár

A Bölcsészkar három magyar intézete a kari könyvtárakon túlmenően önálló hungarológiai könyvtárt működtet. Ennek az olvasóterme a 109-es teremben található.

Könytárosok:

Dr. Dóczy Örs

Dr. Rácz Emese

 

A könyvtár órarendje:

            hétfő–péntek: 8.00–20.00

A könyvtár órarendje a nyári szünet idején!

Július 14-én a könyvtár zárva lesz!

július 3 – szeptember 29: 8,00–15,00

július 24 – augusztus 18: ZÁRVA

 

Mindenkinek kellemes nyarat kívánunk!

 

E-mail:

ors.doczy@bcucluj.ro

emese.racz@bcucluj.ro

 

 

ADT Arcanum adatbázisArcanum Digitális Tudománytár

 

Rövid ismertetés

A könyvtár sorsa és története szorosan összefonódik a tanszékével, a tanszék jogi és adminisztratív változásai természetesen a könyvtár helyzetét is meghatározták.

A tanszéki oktatók mindig feladatuknak tekintették a könyvtári állomány fejlesztését: adományok, vásárlások útján igyekeztek bővíteni ezt. 1941-ben megvásárolták két irodalomtörténész, Császár Elemér és Baross Gyula könyvhagyatékát, összesen 8308 kötet került ezekből a tanszék könyvtárába; 1941-ben a könyvtár állománya 12.000 kötet volt, ma ebből áll össze a könyvtár ún. régi könyvrészlege.

Az 1944-ben megszűntetett Nagyszebeni Magyar Polgári Kör könyvállományának egy része a tanszék könyvtárába került, másik, jelentősebb hányadát a Kar könyvtárában helyezték el.

1990 után a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék három tanszékre oszlott: a Magyar Irodalomtudományi, a Magyar és Általános Nyelvészeti, ill. a Néprajz és Antropológia Tanszékre, e három tanszék könyvállományát azonban egységesen kezeljük.

 

Állomány

A régi könyállományon kívül, amelyiknek feldolgozása még folyamatban van, a könyvtár állománya 14.812 kötet; kb. 175 folyóirat és évkönyv (cím).

2008-ban a tanszék kapta meg egykori oktatójának, Szabó Zoltánnak a könyvhagyatékát. Ez a magyar, angol, német, francia és román nyelvű könyvekből álló adomány összesen 900 kötetből és 25 folyóiratcímből áll.

A Hungarológiai szakkönyvtár legújabb kötetei.

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro