< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Kutatás

Főoldal / Kutatás /

2018-02-23 18:26:12

ReBaKucs Konferencia 2018

A dialógus formái a magyar régiségben (1450–1750)

---   Tudományos konferencia, Kolozsvár, 2018. május 3–5.   ---

 

A dialógus több, mint irodalmi műfaj: a kommunikáció műfajokat összekötő, műfajok fölötti formája. A művészi reprezentáció eszköze és a tudományos megismerés módja (filozófia, teológia), az ismeretek átadásának modellje (pedagógia) és a társadalmi érintkezés praxisa (etika, politika). A monologikus, kinyilatkoztató beszéd- és gondolkodásmód ellentéte, a módszer jegyében fogant modernitás alternatívája. Konferenciánk e tágabb értelemben vett dialógus, azaz a dialogicitás felől veszi szemügyre a magyar régiség szövegformáit, művészi ágait, társadalmi érintkezési gyakorlatának kommunikációs hátterét, retorikai és poétikai mintáit. Egyúttal arra is keressük a választ, hogy tecnhologizált és globalizált korunkban kínál-e megújulási lehetőséget önmegismerésünkben és a másik ember (a másik nyelv, vallás és kultúra) megértésében a dialogikus hagyomány. Megszólítható-e (és hogyan) mai tudományos nyelvünkön a múlt dialogicitása? Melyek a múlttal folytatott termékeny párbeszéd előfeltételei, van-e „módszertana” a dialógushoz való közelítésnek?

 

Részvételi szándékát, kérjük, jelezze 2017. december 15-ig, tervezett előadásának címét és összefoglalóját pedig küldje el 2018. január 15-ig a dialogus.2018@gmail.com címre.

A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy azokat az előadásterveket fogadják el, amelyek leginkább összhangban vannak a konferencia célkitűzéseivel.


A rendezvényre szeretettel várjuk azokat a kollégákat is, akik esetleg nem kívánnak előadást tartani.


ELSŐ KÖRLEVÉL (bővebb leírás, témakörök, gyakorlati információk)

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro