< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

2 éve

Tamási 125: a Tamási Áron-kutatás kuriózumaiból – Balázs Imre József

A 2022/23-as tanév első Virtuális Bolyai Egyetem előadását Balázs Imre József, a Magyar Irodalomtudományi Intézet docense tartja Tamási 125: a Tamási Áron-kutatás kuriózumaiból címmel. 

Időpont: 2022. október 18., 18 óra
Helyszín: Jókai / Napoca utca 11., BBTE, Kolozsvári Magyar Történeti Intézet székhelye, Ferdinánd terem 
Megközelíthető a Vár (Kis-Búza) / Fortăreței utca felől. 

Az előadás a Zoom felületén is követhető lesz
https://us02web.zoom.us/j/87672123828?pwd=M0dPLy9OOEttMmE0TUpmNjN4Q2c3dz09

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 Tamási Áron a legismertebb erdélyi magyar írók közé tartozik, és születésének 125 éves évfordulója alkalmával megélénkült az életműve iránti érdeklődés. Az életút és az életmű kutatói ugyanakkor a legkézenfekvőbbnek tűnő tények esetében is problémákba ütköznek: Tamásinak hívták-e Tamásit? Mikor van a születésnapja? Hogyan hangzik az Ábel a rengetegben kezdőmondata? Az előadás ezeknek az ismertebb kutatói dilemmáknak a nyomában haladva további különlegességeket elevenít fel az Ábel-trilógia keletkezéstörténetével kapcsolatban, Tamási-novellák szövegváltozataival és az eltérések logikájával kapcsolatban, illetve konfliktuálisból partnerivé alakuló személyes viszonyainak jelentéses epizódjairól.

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro