< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

11 éve

Második Mellérendelő Horváth Andorral

A beszélgetésre Radikalizmus? címmel június 24-én este 7 órától kerül sor a Tranzit Házban.

A Láthatatlan Kollégium Egyesület, a BBTE Bölcsészettudományi Karán működő Magyar Irodalomtudományi Intézet tehetségkutató, illetve tehetséggondozó szakmai háttérintézménye várja az érdeklődőket a

 

Mellérendelő: Horváth Andorral a humántudományos gondolkodás határvidékein című beszélgetéssorozat második állomására.

 

Horváth Andor a Korunk tudományos-kulturális folyóirat főszerkesztő-helyettese, a Láthatatlan Kollégium alapító tagja és műhelyvezetője 1993 óta. Kollégiumi műhelyein, előadásain az antikvitás irodalmaival, a világ- és összehasonlító irodalom kérdésirányultságaival, valamint gyakorlatával ismerkednek hallgatói, oktatói tájékozódása azonban egyszersmind kivezetés is az irodalmiság szűken definiált határai közül. Aktív közéleti, műfordítói, szerkesztői szerepvállalásaival az alkalmazott irodalomtudományos gondolkodás újabb és újabb alternatíváira mutat rá.

 

Beszélgetőtársai, illetve a moderátorok estéről estére változnak. A humántudományos gondolkodás határvonalaira, hatósugaraira időről időre visszakérdező alkalmak a következő témák szerint szerveződnek: (1.) immunitás és intimitás a háború vonatkozásában, (2) radikalitás a kultúrában, (3.) a kultúra depolitizálásának jogos vagy vitatható igénye, (4.) két meghatározó romániai etnikum – románok és magyarok – önreprezentációi, egymáshoz való viszonya, történetírása a rendszerváltás óta, vagy: (5.) milyen mértékben adottak és/vagy alakíthatók az ember számára élete díszletei. Beszélgetőpartnerei médiaszakemberek, filozófusok és történészek – világukhoz maguk is sokrétű tudományos érdeklődéssel forduló kutatók.

 

A beszélgetésre Radikalizmus? címmel június 24-én este 7 órától kerül sor a Tranzit Ház (str. Barițiu/Malom utca16.) emeleti kistermében. Horváth Andor beszélgetőtársa Selyem Zsuzsa, az est moderátora Keszeg Anna.

 

Az est főbb kérdésirányai:

 

Hogyan viszonyul a radikalitás a fennálló rendhez, a társadalmi, politikai, kulturális keretekhez?

Lehet-e lázadni az állás-börze ellen? Egyáltalán mi ellen kell lázadni a casting világában?

Mi a radikalizmus ellentéte: konformizmus, közöny, privatizálás?

Radikális-e Pál fordulata?

Hogyan szüli meg a fennálló társadalmi rend a radikális anarchia tetteseit?

Mi a viszony a személyes és a társas (csoportos) radikalizmus között?

 

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro