< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

7 éve

Magyar Szakosok III. Találkozója

a 8. Kolozsvári Magyar Napokon

Augusztus 18-án került megrendezésre a 8. Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett Magyar Szakosok III. Találkozójára. A találkozó pénteken Orbán Jolán professzor magával ragadó és elgondolkodtató előadásával kezdődött irodalom és opera viszonyáról, majd informális találkozóval és a magyar nyelv és irodalom szakon végzett költők, írók (Fekete Vince, Vince Fekete, Lövétei Lázár László, Markó Béla és Szilágyi Júlia) kerekasztalával folytatódott.

A napot Boros Misi rendkívüli koncertje zárta a zsúfolásig megtelt Filharmónia nagytermében, ahol ezerfős lelkes közönség és vastaps ünnepelte a fiatal tehetséget és megepetésmeghívottját, Bogányi Gergelyt. A jótékonysági koncerten összegyűlt adományokat a Nyilas Misi Alapítvány révén több hátrányos helyzetű, szegény környezetből származó, tehetséges gyerek támogatására fordítják. A találkozót követő napon a Bölcsészkar több tudománynépszerűsítő nyílt előadásnak és foglalkozásnak adott otthont, s örömünkre élénk érdeklődés övezte Keszeg Vilmos, Fazakas Emese, T. Szabó Levente, Balázs Imre József és Málnási Ferenc óráit. Köszönjük mindazoknak, akik a Kolozsvári Magyar Napok eseménydús napjaiban kiemelten érdeklődtek rendezvényeink iránt, jelenlétükkel is biztatták közösségünket, lelkes önkénteseinknek, és kiemelten köszönjük jeles meghívottaiknak, hogy elvállalták a részvételt rendezvényeinken!

 

 

A képeket a Kolozsvári Magyar Napok fotósai és önkénteseink készítették.

Többet a Magyar nyelv és irodalom szak Facebook oldalán.

 

Örömünket leljük az események sajtóvisszhangjaiban is, fogadják lelkesen ízelítőnket.

 

ZONGORA = JÁTÉK, BOLDOGSÁG. BOROS MISI-INTERJÚ, a Kolozsvári Magyar Napok hivatalos honlapján.

KMN – Magyar szakosok nagytalálkozója, Boros Misi és Bogányi Gergely koncertje Kolozsváron, a Krónika tudósítása.

Antal Áron és a Kolozsvári Televízió Erdélyi Figyelő című műsora is jelen volt a Magyar Szakosok III. Találkozóján, Boros Misi és Bogányi Gergely koncertjén járt.


A Maszol munkatársai is beszélgettek Boros Misivel a koncertet követően.

„Élmény volt látni, ahogyan a fiatalok és idősek együtt rezegtek Misi zenéjével. Egy kisfiút például azon kaptam, hogy játékból utánozni próbálta a nála pár évvel idősebb zongoraművészt, és úgy tett, mintha ő is ugyanúgy értené és érezné Schubertet. Nem messze tőle pedig egy felnőtt férfi ujjai Brahms 5. Magyar táncának ritmusát követték, ám az ő esetében az is látszott, hogy ha zongorát kapna a kezébe, hibátlanul eljátszaná a szerzeményt.”

 

Szabadság

„A kiválasztott darabok ismert, népszerű, rövid, egy tételes alkotások voltak, amelyek két ilyen rendkívüli művésznek semmilyen problémát nem okozhattak.

Ami viszont kiemeli a kiváló tehetségeket a többi előadó közül, az a muzikalitásuk, amely már az első hang leütésekor „átjött”. Ehhez társult természetesen tökéletes technikájuk, továbbá a kiegyensúlyozottság, a biztonság és a felszabadultság érzése, ami arra készteti a közönséget, hogy kényelmesen hátradőljön a hangversenyteremben, és nyugodtan élvezhesse a zenét. Két ilyen művész produkcióját hallani felér egy lelki megtisztulással. [...] Kolozsvár komolyzenei múltja-jelene-jövője ellenére Bogányi Gergely és Boros Misi közös koncertje mérföldkő, viszonyítási alap. Remélem, hogy az elkövetkezendő években a kolozsvári koncertlátogatóknak mindig eszébe jut a Bogányi-Boros közös koncert, valahányszor belépnek az Egyetemiek Háza nagytermébe.”

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro