< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

11 éve

HÁBORÚ, INTIMITÁS, IMMUNITÁS - beszélgetés Horváth Andorral

Helyszín: Tranzit Ház

Időpont: május 20., 19 óra

A Láthatatlan Kollégium Egyesület, a BBTE Bölcsészettudományi Karán működő Magyar Irodalomtudományi Intézet nagy múltú tehetségkutató, illetve tehetséggondozó szakmai háttérintézménye beszélgetőest-sorozatot szervez

 

Mellérendelő: Horváth Andor esszéíróval a humántudományos gondolkodás határvidékeincímmel.

 

Horváth Andora Korunk tudományos-kulturális folyóirat főszerkesztő-helyettese, a Láthatatlan Kollégium alapító tagja és műhelyvezetője 1993 óta. Kollégiumi műhelyein, előadásain az antikvitás irodalmaival, a világ- és összehasonlító irodalom kérdésirányultságaival, valamint gyakorlatával ismerkednek hallgatói, oktatói tájékozódása azonban egyszersmind kivezetés is az irodalmiság szűken definiált határai közül. Aktív közéleti, műfordítói, szerkesztői szerepvállalásaival az alkalmazott irodalomtudományos gondolkodás újabb és újabb alternatíváira mutat rá.

 

Beszélgetőtársai, illetve a moderátorok estéről estére változnak. A humántudományos gondolkodás határvonalaira, hatósugaraira időről időre visszakérdező alkalmak a következő témák szerint szerveződnek: (1.) immunitás és intimitás a háború vonatkozásában, (2) radikalitás a kultúrában, (3.) a kultúra depolitizálásának jogos vagy vitatható igénye, (4.) két meghatározó romániai etnikum – románok és magyarok – önreprezentációi, egymáshoz való viszonya, történetírása a rendszerváltás óta, vagy: (5.) milyen mértékben adottak és/vagy alakíthatók az ember számára élete díszletei. Beszélgetőpartnerei médiaszakemberek, filozófusok és történészek – világukhoz maguk is sokrétű tudományos érdeklődéssel forduló kutatók.

 

A sorozat nyitóbeszélgetésére Háború, immunitás, intimitás címmel május 20-án este 7 órától kerül sor a Tranzit Ház (str. Barițiu/Malom utca16.)kistermében. Horváth Andor beszélgetőtársa Szigeti Attila filozófus, filozófiatörténész, a BBTE Történelem és Filozófia Karán működő Filozófia Tanszékcsoport Magyar Tagozatának adjunktusa, az est moderátora Borbély András költő, kritikus, szerkesztő, az ujnautilus.info irodalmi és társadalmi portál alapító-főszerkesztője, a Hungarológiai Tudományok Doktori Iskola doktorandusza.

 

Az est főbb kérdésirányai:

 

A háború és az emberiség kérdése az atomkorban.

Létezik-e igazolható, igazságos háború?

Tekintettel a hadi technológiák fejlődésére, létezik-e egyáltalán olyan háború, melyhez nincs közünk?

Fiktív háború és valódi háború a tömegmédiumok korában.

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro