< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

7 éve

Fordítóműhely

 a bonchidai Bánffy-kastélyban

A Transylvania Trust Alapítvány fordítóműhelyt hirdet egyetemi hallgatók számára. A 2017. szeptember 11–16-e között sorra kerülő műhely elsődleges célja Bánffy Miklós (1873–1950) néhány novellájának román nyelvű fordítása, hiszen román nyelven két Bánffy-novella olvasható, és a szerző legnagyobb irodalmi vállalkozása, az Erdélyi történet fordítása is csupán 2016-ban készült el. További célunk a tehetséges fiatalok támogatása, és kedvező feltételek teremtése a színvonalas műfordítói tevékenységhez. A műhely meghívottjai Dávid Gyula, irodalomtörténész, a Bánffy-életművet megjelentető Polis kiadó ügyvezetője; Georgeta Hajdú, valamint Marius Tabacu, Bánffy Miklós irodalmi alkotásainak (egy novella, valamint a trilógia) román nyelvre fordítói. A műhelymunkát a Bánffy-életmű román nyelvű recepciójáról szóló elméleti előadások egészítik ki. A programot közönségtalálkozó zárja, ahol a résztvevő fiatalok megosztják tapasztalataikat és bemutatják fordításaikat.

2017. július 10-ig várjuk a román és magyar nyelvet jól ismerő, a műfordítás iránt érdeklődő diákok jelentkezését az office@transylvaniatrust.ro címre.

A jelentkezéshez nélkülözhetetlen a magyar és román nyelv ismerete, továbbá a szakmai önéletrajz,publikációs lista (ha van), mintafordítás (max. 3 oldal). A helyek száma korlátozott.

 

Helyszín: Bánffy-kastély, Bonchida

Időpont: 2017. szeptember 11–16.
A szállás, étkezés ingyenes.

A kulturális programot a Román Kulturális Alap támogatja.

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro