< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

6 éve

A dialógus formái a magyar régiségben (1450–1750)

beszámoló, sajtóvisszhang

 
Kolozsváron, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem keretében szervezték május 3-a és 5-e között, a régi magyar irodalom kutatóinak (ReBaKucs néven ismert) éves szakmai csúcstalálkozóját.

Az idei konferencia címe:

A dialógus formái a magyar régiségben (1450–1750)

"A ReBaKucs idén abból a szempontból volt különleges, hogy sok tekintetben egybecsúszott a tudományos világnak a reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett – főleg kolozsvári – eseményeivel, amelyek a több évszázadon át tartó, hosszú reformáció koncepcióját honosították meg a magyar nyelvű diskurzusban. Sőt, új, nemzetközi partnerség is szövődött: a RefoRC, a kora újkori vallásosságot kutató intézményi hálózat is bekapcsolódott a rendezvénybe.

A konferencia előadásai a dialógus témája köré szerveződve fedték le a közép- és kora újkori magyar irodalom kutatásának több részterületét: párbeszéd a régi magyar költészetben; a vallásos és kegyességi irodalomban (különös fókusszal a hitvitákra); a kora újkori politikai dialógus; a párbeszéd különböző felületei és médiumai; a vizsgálódások módszere, amely folyamatos vizsgálatra és felülvizsgálatra hív."

(Részlet Székely Örs beszámolójából. A teljes cikk a Szabadság honlapján olvasható.)

  

  

  

  

További fotók a szak Facebook oldalán tekinthetők meg.

A fotókat készítette: Kovács Péter Zoltán.

 

Kedves figyelmükbe ajánljuk a kolozsvári televízió Erdélyi Figyelő műsor riportját:

 

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro