< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Főoldal /

Szürrealista Kutatások Irodája

Műhelyvezető neve, elérhetősége, bemutatkozása:

Balázs Imre József egyetemi docens, lutraro@yahoo.com

1976-ban született Székelyudvarhelyen. Magyar-angol szakot végzett a BBTE Bölcsészkarán, 1998-ban. Azóta szerkeszti a Korunk irodalmi és kritikarovatát, tanít a Bölcsészkaron, tanulmányokat, kritikákat, verseket közöl. Avantgárd-kutatóként találkozott a szürrealizmussal, és ez a találkozás újabb és újabb városokban, szövegekben, külső és belső helyszíneken ismétlődik azóta.

Műhely tematikája:

Automatikus írás, álomszövegek, félrebeszéd, a véletlenekben rejlő lehetőségek feltérképezése, új mítoszok kialakítása, forradalom az életben és a tudatban: ez mind a szürrealizmus programjához tartozik. Hogy az ilyen jellegű kísérletek merre és meddig vezethetnek az ember és a világ megismerésében, ahhoz az 1924-ben Párizsban megalapított Szürrealista Kutatások Irodája (Bureau de recherches surréalistes) próbált adatokat gyűjteni – egyszerre volt ez játék és a megismerés kalandja. A műhely úgy próbálja meg a szürrealizmus intellektuális és művészi tétjeit feltérképezni, hogy a szürrealizmus alapszövegeinek és vizuális teljesítményeinek közös átbeszélésére alapoz, ugyanakkor önalakító kísérletként magukat a szürrealista technikákat is működésük közben figyeli, egyszerre tudományos és kreatív projekt tehát.

Elsősorban kiknek szól (alapképzés, mesteri, PHD):

Mindhárom képzési formához tartozók jelentkezhetnek, elsősorban azok, akik elkötelezettséget éreznek a projekt kreatív része iránt is.

Találkozások gyakorisága, módszerek:

Kétheti találkozás, francia, román, magyar szerzők elméleti és művészi szövegeinek közös olvasása és megbeszélése, vitaindítókkal. Szöveg- és képalkotási kísérletek szürrealista technikákból kiindulva. A műhelyévad végére tanulmány készítése valamely felmerült témával kapcsolatban.

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro