< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Főoldal /

Megfigyelő és kritikaíró műhely

Az egyetem által nyújtott elméleti képzés mellett szeretnék egyfajta „szakmai gyakorlatot” elindítani, amely olyan események látogatásából állna, amelyek illeszkednek a város tágabb kulturális horizontjába (kiállítások, koncertek, színház, opera, különböző beavatkozások a város terébe). A látottakról kritikákat írnánk, melyeket azután megbeszélnénk.

Mindennek kettős célja van: egyrészt megtalálni a nyelvet a szűkebb szakmai vagy irodalmi eseményeken túli történésekhez, másrészt gyakorlatot szerezni ezeknek az értelmezésében.

(Értelmezni nem csak szöveget lehet, illetve bármi viselkedhet úgy, mint egy „szöveg”. A városi terek berendezésétől kezdve az operában használt díszletig minden elem jelentéssel bír és többféle kontextusban lekövethető.)

A találkozások struktúrája úgy alakulna, hogy egyik héten megnéznénk valamit, másik héten pedig az elkészült kritikák / kritikarészletek alapján megbeszélnénk azt. (Nem kell mindenkinek minden hétre kész kritikával jönnie.) Nem csak az a kérdés, hogy mit írhatnék az adott dologról, hanem hogyan? Milyen legyen, mire koncentráljon az a kritika?

Azt is fontosnak tartom, hogy az adott intézményekkel, szervezetekkel kapcsolat alakuljon ki és őszinte visszajelzést kaphassanak a munkájukról.

Tekintve, hogy a hallgatók jó része tanárképzésben is részt vesz, azt sem tartom ördögtől való ötletnek, hogy pedagógiailag is átgondoljuk: hova tudná elvinni egy magyartanár az osztályát ma Kolozsváron és hogy tudja az átélteket tematizálni? Hogyan tud úgy értelmezni, hogy ne a művészet absztrakt eszméjének való hódolásnak tűnjön a látogatás, hanem inkább a művészet eszközszerűsége domborodjon ki aktuális, a befogadók számára releváns problémák megoldásában.

Végül szeretném, ha a műhelynek lenne egy fókusza a nem magyar nyelvű, nem kizárólagosan „magyar” kulturális kontextusban zajló események irányába, és hogy felerősödjön ezeknek a recepciója a magyar nyelvű közeg felé.

 

Találkozások gyakorisága: hetente (egyik héten esemény, talán utána egy rövid beszélgetés, másik héten kiértékelés a megírt kritikák alapján)

Tervezett meghívottak: az aktuális eseményhez illetve a kritikaírás műfajához kapcsolódóan

Tervezett programok: az első megbeszélésen vitatnánk meg, hova mennénk, mindenki készülhet javaslattal, nem magyar nyelvű események előnyben

Műhelyvezető: Székely Örs / szekelyoers@hotmail.hu / +40-746-969-802

 

 

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro