< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Főoldal /

Kortársak az osztályteremben - módszertani műhely

Műhelyvezető neve, elérhetősége, bemutatkozása:

Bucur Tünde Csilla, bucurtunde@gmail.com

Igék, helyek, szerepek és intézmények tükrében: születettem: Segesváron, élek: Kolozsváron; PhD fokozatot szereztem: a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, kutattam: Závada Pál szociográfiáját és regényeit; dolgozom: magyartanárként a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban; kikapcsolódom: hegyi túrázáson; feltölt: az úton levés állapota.

Műhely tematikája:

Az irodalomtörténet időben, nyelvi szinten, problematikában, világlátásban és témában idegen világa az irodalmat, majd közvetve az olvasást távolítja el a tizenévesektől. Közelítsünk a ma szövegei felől! Frissítsük fel módszertárunkat! A diákok többségének nem önmagában az olvasás okoz gondot, hiszen legtöbbjük szívesen olvas, csak nem a kőbe vésett kánon darabjait, kötelező olvasmányokat, a százados távolságból szóló írásokat. A hagyományos módszerekkel, olvasmánylistákkal nem sikerül megszerettetnünk a diákokkal az irodalmat, az olvasást. A kezdeti kudarcok pedig meghatározóak az olvasási szokások kialakulásában, ahogy a kezdeti sikerélmény is: a magukkal ragadó olvasmányok nevelik ki az olvasót, még akkor is, ha nem rögtön a klasszikusokkal kezdi. Hiszen csak a gyakorlott olvasó képes a mélyrétegekbe hatolni, az olvasást a jelen világunkra is reflektálni tudó tevékenységként értelmezni. Éppen ezért a műhely azzal foglalkozik, hogy kapcsolódási pontokat keressen, amelyek felől közelíthet az irodalomértés, irodalom(történet)olvasás felé.

Nem alternatív tankönyvet írunk, nem csak óravázlatot és nem is tanulmányt, mégis kicsit mindhármat. A cél, hogy tudományos háttérmunkát követően taníthatóvá tegyünk, változatos módszerekkel, izgalmas digitális anyaggal (esetleg projekttervvel) órai feldolgozásra ajánljunk egy-egy irodalmi alkotást:

-        Kortárs (erdélyi) szerzők

-        A kortárs felől az irodalomtörténet – kapcsolódási pontok

-        Bestsellerek irodalomórán – kapcsolódási pontok

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro