< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

10 éve

Transferring the Soviet New Man: East Central and Southeast European Perspectives - nemzetközi konferencia

A szovjet új ember-koncepció közvetítésének sajátosságai a kelet- és közép-európai kultúrákban címmel nemzetközi konferenciát szervez a Magyar Irodalomtudományi Intézet 2014. június 1314-én.

Angol nyelvű nemzetközi konferenciát szervez a BBTE Magyar Irodalomtudományi Intézete június 13–14-én, pénteken és szombaton a BBTE Bölcsészkarának (Horea út 31.) Popovici termében. A konferencia 13-án reggel 9-kor kezdődik, tizenöt ország kutatóinak részvételével. Részletes programja megtalálható a http://new-man-eceu.blogspot.com honlapcímen. Szervezők: ScheibnerTamás (ELTE/BBTE), Balázs Imre József (BBTE).
 
Az „új ember” szovjet koncepciója kulcseleme volt az 1945 utáni kelet- és közép-európai kultúrák ideológiai átformálására tett kísérletnek. A különböző kultúrákban a kísérlet a nemzeti különbözőségek és a nemzeti kultúrák aktuális állapotának megfelelően más és más mintázatokat eredményezett, hiszen a vizsgált kultúrák mentalitását, értékszerkezetét hagyományos módon nyugati típusú modellek határozták meg még akkor is, ha ezekhez a modellekhez olykor kritikusan viszonyultak a magyar, cseh, lengyel, román, szlovák, bolgár gondolkodók.
 
A témát korábban inkább a nemzeti kultúrákon belül, vagy legfeljebb a szovjet kultúrához való viszonylatában tárgyalták, a komparatív távlat nyitása úttörő vállalkozás. A távlati kérdés, hogy miként próbálkoztak a szovjetek egy homogén kulturális tér kialakításával, mennyi mozgásteret hagytak az egyes nemzeteknek, így milyen hasonlóságok és különbségek adódnak az egyes helyi új ember-képek között.
 

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro