< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

5 éve

Szolidaritási nyilatkozat

A BBTE BTK szolidaritási nyilatkozata

Szolidaritási nyilatkozat

 

Az elmúlt hetekben a Magyar Tudományos Akadémiát és kutatóintézeteit méltatlan és elfogadhatatlan támadások érték, és a tervezett átszervezési intézkedések a kutatóintézetek puszta létét veszélyeztetik. A finanszírozás önkényes átalakítása, a tudományos kutatás autonómiájának súlyos csorbítása, a médiában indított lejárató kampányok, a tudomány (köztük a humán tudományok) szerepéről való egyoldalú és korszerűtlen gondolkodás felelőtlen módon sodor veszélybe egy csaknem két évszázados intézményt, és felbecsülhetetlen kárt okoz a nemzeti műveltségnek és az összmagyar tudományosságnak, tudományterületek egészét veszélyezteti, kutatói életpályák sokaságát lehetetleníti el.

Épp ezért a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar tagozata a legmesszemenőbben szolidaritást vállal a Magyar Tudományos Akadémiával és az MTA kutatóintézeteivel, támogatja az Akadémiai Dolgozók Fórumát abban a tiltakozásban, amelyet az MTA autonómiájáért, a tudomány függetlenségéért, a kutatói munkahelyek stabilitásáért indított.  

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem az 1872-ben alapított Kolozsvári Tudományegyetem, a második magyar egyetem jogutóda, Románia legnagyobb és legrangosabb egyeteme, s egyben legnagyobb magyar egyetemi közössége, az MTA mindenkori partnere. A Magyar Tudományos Akadémia hagyományosan fontos szakmai mintája és partnere a szűkebb közösségünkben zajló szakmai munkának is: ezért is bízunk abban, hogy a tervezett átszervezési és finanszírozási intézkedéseket nem foganatosítják, s az MTA és intézetei nívós eredményeikhez és a nemzetközi tudományos élethez méltó körülmények között folytathatják tevékenységüket.

 

Kolozsvár, 2019. február 8.

 

A BBTE BTK magyar tagozata nevében

 

dr. T. Szabó Levente dékánhelyettes, a magyar tagozat vezetője

dr. Benő Attila, a Magyar és Általános Nyelvészeti Intézet vezetője

dr. Berszán István, a Magyar Irodalomtudományi Intézet vezetője

dr. Szabó Árpád Töhötöm, a Magyar Néprajz és Antropológia Intézet vezetője

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro