< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

1 éve

„Neked huszonhat éved kétszázra nyúlt”

Helikon Petőfi-lapszámának bemutatója

2023. március 30-án délután 18.00 órától

Popovici terem

„Neked huszonhat éved kétszázra nyúlt”

A Helikon Petőfi-lapszámának bemutatója a BBTE Bölcsészettudományi Karán

 „Neked huszonhat éved kétszázra nyúlt” – írja Fancsali Kinga A romantika nagy témái című versében. A Petőfi 200 emlékév jegyében tematikus összeállítással jelentkezett a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat, amelyben Petőfi Sándor életművére és örökségére reflektál huszonnégy szerző: olyan meghatározó hangú pályakezdők, mint Fancsali Kinga és Nagy Zalán, továbbá elismert irodalomtörténészek, mint Dávid Gyula, Egyed Emese és Fried István.

 

Nem csupán tematikájában különleges jelen lapszám: a Horváth Benji által koordinált Pavilon 420 pályakezdő irodalmi rovatot ezúttal teljes egészében a Helikon bölcsészkaros gyakornokai állították össze, akik saját szépirodalmi-kritikai írásokkal is debütálnak a lap hasábjain. Ennek apropóján a Helikon 2023. március 30-án délután hat órától rendhagyó lapszámbemutatót szervez a BBTE Bölcsészettudományi Karán, a Popovici teremben, amelyen a legfiatalabb szerkesztőké a főszerep.

 

Az est meghívottjai László Zsuzsa, Szilágyi Z. Ákos, Vaida Kinga és Zongor Andrea, a BBTE másodéves bölcsészkaros hallgatói, továbbá a szakmai gyakorlatért felelős lapszerkesztők: Demeter Zsuzsa főszerkesztő-helyettes és Márton Evelin, a prózarovat szerkesztője. A meghívottakkal Ferencz Nagy Zoltán és Nánia Hanna bölcsészkaros hallgatók beszélgetnek, záróakkordként a lapszám szépirodalmi szerzőinek szövegei is elhangzanak: felolvasnak André Ferenc, Horváth Benji, Nagy Zalán, Ozsváth Zsuzsa és Papp Attila Zsolt.

 

Az est házigazdái André Ferenc és Mărcuțiu-Rácz Dóra költők, szerkesztők.  

 

 

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro