< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

3 éve

Könyvbemutatók

Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretén belül több, szakjainhoz és intézetünkhöz is kapcsolódó könyvbemutatóra kerül sor.

A Koinónia Kiadó könyvbemutatója (részletek)

Nényei Pál: A nagy beszélgetés 

A nagy beszélgetés főszereplője egy szabadúszó író, aki otthagyja rendszeres jövedelmet biztosító munkáját, eldönti, hogy senkinek nem ír megrendelésre, pénzért, csak arról és úgy fogalmaz meg bármit, ahogyan az ő gondolatvilágában az létrejön, ezen az úton elindulva és lépkedve nagy beszélgetéseket folytat egy gimnáziumi tanárral, aki szintén ír, de egyáltalán nem elsődlegesen. A legkevésbé sem egyoldalúan pozitív hősökről és romantikus történetekről van szó, de talán meg is lepődnénk, ha így lenne. Az egyes szám első személyben megszólaló főszereplő élvezhető iróniával viszonyul saját magához és környezetéhez is, környezete is hozzá.

Nényei – mondhatnánk, hogy a tőle megszokott módon – játszik: a szavakkal, helyzetekkel, irodalmi műfajokkal, témákkal, trendekkel. Szembe tálaljuk magunkat például az írás(ok) az írásban bravúrjával, amikor az író-főszereplő műveit tárja elénk a regény, és ezek közt van dráma-jelenet, újságcikk, anekdota, novella, egypercesek, szónoklat (Posztrelativista-kontextualista kiáltvány). Ami az olyannyira sokszínű szövegeket mégis leginkább összefűzi, az a szatirikus hangvétel, amelynek mélyítésével néhol mintha szándékosan bosszantani akarná a szerző az olvasót, és talán éppen ez is a legerőteljesebb jellemzője a műnek: a határok feszegetése.

A könyvbemutató szombaton 11-től lesz a Vallásszabadság Házában.

 

Az Erdélyi Múzeum-Egyedület kiadójának könyvbemutatói (részletek)

A X. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében 2021. június 3-án, 15 órakor Bánffy-palota termében bemutatásra kerülnek a következő kötetek: 

Sófalvi Emese: Zeneoktatás a kolozsvári Muzsikai Conservatoriumban 1819–1869 között (Erdélyi Tudományos Füzetek, 293)

Bajkó Árpád: Halottbúcsúztató versek Erdélyben a 20. század második felében (Emberek és kontextusok, 18)

Moderátor: Egyed Emese

Beszélgetőtársak: Banciu Katalin, Keszeg Vilmos

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro