< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

12 éve

Kollégánk elnökként vezette a magyar nyelv és irodalom tantárgyversenyt

A közoktatás legrangosabb magyar nyelv és irodalmi vetélkedője március 30. és április 2. között Kolozsváron zajlott.

Az Országos Magyar Nyelv és Irodalom Mikes Kelemen Tantárgyverseny országos döntőjét 2012-ben Berszán István koordinálta. A közoktatás rangos vetélkedőjének házigazdája a Báthory Zsgmond Líceum volt. A gazdag programkínálat nemcsak városnézést, hanem széki, bonchidai, válaszúti kirándulást is magában foglalt.

Üdvözlő beszédében Berszán István intézetigazgató egyetemi docens így fogalmazott a találkozó szakmai tétjét illetően:

„Kár, hogy nem korábban került sor az országos tantárgyversenyre, amikor újságírók kérdezték, mit hozok fel a humántudományok mentségére, amelyekről egyre gyakrabban azt hangozatják, hogy haszontalanok, és hogy az őket oktató intézmények sem hajtanak profitot, miközben az állami büdzsé sokat fordít rájuk. Azt mondtam volna, hogy titeket hozlak fel a humántudományok mentségére.

A humán tudományok provokációjára manapság három válasz kínálkozik. Az egyik, hogy megpróbálnak hatékonyan megfelelni a velük szemben felmerülő követelményeknek (pl. legitimációs erőforrásként). Egy másik viszonyulásmód a követelményekkel egyenrangú vitapartnerré teszi a humántudományokat (pl. a gazdasági szükségszerűség ideologémájának kritikájaképpen). A harmadik válaszlehetőség az, hogy azok, akiket provokálnak, felülmúlják a velük szemben támasztott követelményeket: a magam részéről abban látom a humán tudományok és az azokat oktató intézmények egyik legégetőbb feladatát, hogy az üzleti és/vagy politikai management rítusain túl segítsenek jártasságot szerezni olyan kulturális gyakorlatokban, amelyek rendkívül intenzív tartamához pénzzel vagy befolyással nem, csak gyakorlással lehet hozzáférni. Nem pusztán esztétikai luxusról, pazar(ló) fölöslegről van szó, hanem az egymással, környezetünkkel vagy a munkánkkal teremtett mindennapi kapcsolatainkról.

Arra biztatlak benneteket, hogy a tantárgyversenyen velük szemben állított követelményekre ti is úgy válaszoljatok, hogy abban a saját hangotokat halljuk: akkor is, ha hatékonyan megfelelni igyekeztek a követelményeknek, akkor is, ha egyenrangú vitapratnereivé váltok a tételeknek, és akkor is, ha meghaladjátok azok követelményeit.”

Gratulálunk a győzteseknek, intézetünknek örömére szolgált, hogy szakmai profiljához és minőségéhez híven az idén is e rangos rendezvény szakmai partnere lehetett.

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro