< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

2 hónapja

Hármas könyvbemutató

2024. március 13.

A BabeșBolyai Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Res Litteraria Transylvanie Vetus Irodalom- és Művelődéstörténeti Műhely a Hosszú Reformáció 15001800 kutatócsoporttal közösen könyvbemutatót szervez, melynek során rendhagyó módon három kiemelkedő kötettel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A bemutatott kiadványok  két tanulmánykötet és egy monográfia  a régiség irodalmához kapcsolódnak, szerzőik és szerkesztőik között irodalomtörténészek, tanárok és doktoranduszok egyaránt szerepelnek. A köteteket tágabb témáik mellett közös célkitűzések kapcsolják össze: a régi magyar(országi) irodalmi alkotásokkal kapcsolatos kérdésfelvetések, forrásvizsgálatok, elemzések és problémafelvetések elevenednek meg a könyvek lapjain.


Szeretettel várják a szervezők mindazokat, akik a kiadványok összeállításával kapcsolatos információkkal, érdekességekkel, a hosszú reformációról való diskurzus megértésével és a hozzá tartozó izgalmas kérdésekkel, a legfiatalabb kutatók legfrisebb tanulmányaival, nézőpontjaival és kutatási módszereivel, illetve rendhagyó módon egy születésnapi köszöntő kötet előkészítésének folyamatával szeretnének megismerkedni.


A bemutatott kiadványok:
Farmati Anna, Móré Tünde, Tóth Zsombor és Virág Csilla, szerk.: Eruditio et magnanimitas: Tanulmányok Gábor Csilla köszöntésére. Budapest: reciti, 2023.

Tóth Zsombor: A hosszú reformáció jegyében - Vallási perzekúció és tanúságtétel a református irodalmi hagyományban a gyászévtizedtől 1800-ig. Budapest:  Hun-Ren Bölcsészettudományi Kutatóközpont, 2023.

Balla, Lóránt, Szmutku, Melinda, szerk.: Pro Deo et Maria, Rege et Patria, Populo et Salute. Alkalom, műfaj és beszédmód a 16–18. századi vallásos tárgyú irodalomban, Egyetemi Műhely Kiadó, Kolozsvár, Románia 2023.


Helyszín: BBTE, Bölcsészettudomány Kar, Kolozsvár, Horea út 31., Popovici (Kápolna) terem
Időpont: 2024. március 13., 16.00 

 

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro