< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

5 éve

Felhívás mesterkurzuson való részvételre

Hosszú Reformáció: (nagy)elbeszélések, források, módszerek

Az MTA BTK Lendület Hosszú reformáció Kelet-Európában (1500–1800) Kutatócsoport, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a Bolyai Társaság, valamint a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár öt napos intenzív mesterkurzust szervez, amely a hosszú reformáció téziséhez kapcsolódó nemzetközi és hazai kutatások elméleti és módszertani eredményeit kívánja alkalmazni a régi magyarországi és erdélyi konfesszionális irodalom szövegeinek és ezek történeti kontextusainak a kutatásában. A mesterkurzuson való részvétel előzetes pályázati jelentkezéshez kötött.


A mesterkurzus időpontja: 2019. április 1–5.
Helyszínei: BBTE – Bölcsészkar, Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár.
Célcsoport: Irodalom- és történettudományi, valamint teológiai magiszter és PhD-képzésben részt vevő hallgatók, akiknek érdeklődése, kutatása a kora újkori irodalom- és egyháztörténethez kapcsolódik.


A mesterkurzus leírása: Az öt napos intenzív műhely- és tutori foglalkozások során a résztvevők az egyetemi képzésüket kiegészítő módszertani, forráshasználati, tudománytörténeti jártasság elsajátítására kapnak lehetőséget és szakmai újdonságokról értesülhetnek. Az elméleti előadások mellett a reformáció hagyományában meghatározó szövegtípusok olvasására is hangsúlyt fektetünk, megvizsgálva a hagyományos konfesszionális műfajok illetve a reformációtörténeti források sajátosságait.


A mesterkurzus struktúrája: három napos intenzív képzés (előadások és szemináriumok), egy nap készülés az utolsó napra tervezett workshopra, alternatív programok (városnézés, könyvtárlátogatás).Az utolsó napi workshopon a hallgatók 10 perces projekt-bemutatóira és azok megbeszélésére kerül sor.


A mesterkurzus előadói: a Lendület-kutatócsoport erdélyi és magyarországi résztvevői.
Tervezett előadások témái:

  • a reformáció historiográfiája;
  • a hosszú reformáció fogalma és nyugat-európai alkalmazásai;
  • módszertani eljárások: mikrotörténet-írás, történeti- és írásantropológiai vizsgálatok, mentalitástörténeti szempontok;
  • a magyar és az európai reformációtörténet komparatív vizsgálata, a magyar hagyomány sajátosságai: korszakolás, recepció és eltérő alkalmazások;
  • nyomtatott és kéziratos nyilvánosság, a szöveghasználat mint írásantropológia a magyar reformációban;
  • egyháztörténet regionális és komparatív nézetben, konfesszionalizáció és a négy felekezeti hagyomány,
  • a konfesszionalizáció időszakának kronológiája;
  • a történeti korszakolás problémája és tudományos hozadéka a hosszú reformáció paradigmájának történetelméleti hátterében magyarországi példákkal;
  • örmény diaszpóra a koraújkori Közel-Kelet-Európában;
  • az egyetemjárás szerepe a kora újkorban;
  • kolozsvári szászok a 16–17. században – összekötve rövid városnéző sétával (Házsongárd, vallásszabadság háza);
  • kolozsvári könyvtári gyűjtemények (a téma kutatásának szempontjából releváns állományok történeti kialakulása, jelenlegi lelőhelyek, kutathatóság).

A mesterkurzus záróeseménye egy mindenki számára nyitott tudományos workshop.


A jelentkezéshez csatolandó dokumentumok: a témába vágó saját kutatási terv összefoglalása max. egy oldalban, bibliográfiával és a legfontosabb primér forrás(ok) megjelölésével, CV, publikációs jegyzék, a legjobbnak ítélt publikáció szövege, témavezetői ajánlás.


A jelentkezések beadásának határideje és módja: 2019. január 30. A mellékleteket egyetlen PDF dokumentumba kell összefűzni és elküldeni a mesterkurzus koordinátorának, Dr. Luffy Katalinnak a luffykati@gmail.com e-mail címre, illetve Dr. Móré Tündének, a Lendület-kutatócsoport koordinátorának is a: more.tunde@btk.mta.hue-mail címre.


A benyújtott jelentkezés értékelése: A benyújtott jelentkezések a beadást követően elbírálásra kerülnek, és a jelentkezők e-mailben kapnak értesítést 2019. február 15-ig.


Kapcsolattartás: A szervezők a jelentkezőkkel e-mailben (luffykati@gmail.com, more.tunde@btk.mta.hu) tartják a kapcsolatot.

A szervezők nevében,
Dr. Luffy Katalin
Kolozsvár, 2018. december 11.

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro