< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

11 éve

Érdélyi inkompatibilitások. A Mellérendelő harmadik állomása

A beszélgetésre október 28-án este 7 órától kerül sor a Tranzit Ház (str. Barițiu/Malom utca16.) emeleti kistermében.

A Láthatatlan Kollégium Egyesület, valamint a Bolyai Társaság* közös szervezésében sor kerül a

 

Mellérendelő: Horváth Andorral a humántudományos gondolkodás határvidékeincímű beszélgetéssorozat harmadik állomására.

 

Horváth Andora Korunk tudományos-kulturális folyóirat főszerkesztő-helyettese, valamint a kolozsvári Magyar Irodalomtudományi Intézet (BBTE, BTK) tehetségkutató és tehetséggondozó háttérintézményeként működő Láthatatlan Kollégium alapító tagja és műhelyvezetője 1993 óta. Kollégiumi műhelyein, előadásain az antikvitás irodalmaival, a világ- és összehasonlító irodalom kérdésirányultságaival, valamint gyakorlatával ismerkednek hallgatói, oktatói tájékozódása azonban kivezetés is az irodalmiság szűken definiált határai közül. Aktív közéleti, műfordítói, szerkesztői szerepvállalásaival az alkalmazott irodalomtudományos gondolkodás újabb és újabb alternatíváira mutat rá.

 

Beszélgetőtársai, illetve az estek moderátorai moderátorok alkalomról alkalomra változnak. A humántudományos gondolkodás határvonalaira, hatósugaraira időről időre visszakérdező alkalmak a következő témák szerint szerveződnek: (1.) immunitás és intimitás a háború vonatkozásában, (2) radikalitás a kultúrában, (3.) két meghatározó romániai etnikum – románok és magyarok – önreprezentációi, egymáshoz való viszonya, történetírása a rendszerváltás óta, (4.) a kultúra depolitizálásának jogos vagy vitatható igénye, vagy: (5.) milyen mértékben adottak és/vagy alakíthatók az ember számára élete díszletei. Beszélgetőpartnerei médiaszakemberek, filozófusok, szociológusok és politológusok – világukhoz maguk is sokrétű tudományos érdeklődéssel forduló kutatók.

 

A beszélgetésre Erdélyi inkompatibilitások címmel október 28-án este 7 órától kerül sor a Tranzit Ház (str. Barițiu/Malom utca16.) emeleti kistermében. Horváth Andor beszélgetőtársa Salat Levente politológus, a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának docense, az est moderátora Horváth István szociológus, a BBTE Szociológia Tanszékének munkatársa.

 

Az est főbb kérdésirányai:

 

Lehet-e tényleges egyenlőség  többségi nemzet és  etnokulturális kisebbség között?

Mit mutatnak a nemzetközi példák?

Mi az, amire a megoldás a kultúrában keresendő, és mi az, amire a politikában lehet megoldást találni?

Mi a magyar–román viszony kérdésében a mi teendőnk, erdélyi magyar értelmiségé?

Hol állunk, merre tartunk e téren románok és magyarok ’89 decembere óta? Hogyan viszonyulnak egymáshoz e közel két és fél évtized magyar és román történelmi narratívái?

Megfelelőn definiáljuk-e a tolerancia, a multi- és interkulturalizmus fogalmát az etnokulturális kisebbségi helyzet vonatkozásában?

 

* Az eseményre Kolozsvár Polgármesteri Hivatalának anyagi hozzájárulásával kerül sor. / Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului local Cluj-Napoca.

 

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro