< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

1 éve

A mi Petőfink. Kezdetek címmel nyílt kiállítás a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtárban

A mi Petőfink. Kezdetek címmel nyílt kiállítás ma a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtárban, amelyet a költő születése 200. évfordulójának emlékére rendeztek.

Amint a tárlat címében is jelezték: a kiállítás a kezdetekre összpontosít, a sok rétegű Petőfi-kultuszból annak egy fontos szeletét, költészetét, szövegeinek továbbélését, sokrétű felhasználását és a költő személyével való foglalatoskodást emelték ki. A kiállítást úgy építették fel, hogy annak elején láthatóak a költő még életében megjelent kötetei, majd a verseinek kéziratos másolataiból következik néhány érdekes kiadvány – ezzel azt szándékoztak bemutatni, hogy milyen nagy mértékben terjedtek kéziratok formájában a költő versei. Petőfinek több versét még életében többen is megzenésítették, ez is része a kiállításnak, hiszen látható például egy 1840-1850 között összeállított kottás kézirat is, továbbá Petőfinek a kolozsvári színházban 1883. november 4-én előadott történeti drámájának, a Tigris és Hiénának a színházi plakátja. Petőfi egyike a legtöbbet fordított költőknek, így szép számmal láthatunk fordításban megjelent korabeli kiadványokat is. A kiállítás anyagait Luffy Katalin mutatta be. A tárlat április 28-áig látogatható a könyvtár különgyűjtemények részlegén, a Gheorghe Sion teremben.

Az eredeti cikk és a kiállítás fotói elérhetőek ezen a linken.

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro