< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Főoldal /

Menhelyek mint nemhelyek

A műhelynek idén két alapvető célkitűzése van: 1. transzdiszciplináris közegben elhelyezni, újragondolni az állat elnyomásával kapcsolatos kérdésfölvetéseket; 2. tematizálni és medializálni a „megtűrt” állatok kérdését, társadalmi, (élet)politikai helyzetét.

Az első célkitűzést olyan nyilvános beszélgetések megszervezésével, koordinálásával és moderálásával szeretnénk elérni, amelyek különböző szakterületek (ökológia, bölcsészet, filozófia, biológia, teológia stb.) képviselőit közös térben szólaltatják meg egy-egy megegyezés szerint, közösen kiválasztott szépirodalmi vagy teoretikus szöveg apropóján. A két félév során összesen három ilyen beszélgetésre kerítünk sort.

Másik célkitűzésünket terepmunka révén valósítjuk meg, a műhely minden résztvevője egy-egy riportot készít előzőleg megbeszélt szempontok alapján valamelyik általa választott állatmenhelyen. Minden állatmenhely annak a paradoxonnak a talapzatán kénytelen megvetni lábait, ami – Jacques Derrida nyomán – a következőképpen foglalható össze: örökbe venni egy kóbor macskát bizonyos értelemben az összes többi kóbor macska elárulását jelenti, annak eldöntését tehát, hogy ki érdemes az életre, és ki nem. Vajon mit tudnak kezdeni a menhelyek ezzel a paradoxonnal? Szembenéznek-e vele egyáltalán? Ha működésük paradoxont foglal magában, akkor inkább ne is lennének?

Az elkészült riportokat közösen átbeszéljük, majd, a három nyilvános beszélgetés szerkesztett változataival együtt, kötetben adjuk közre.

Találkozások gyakorisága, módszerek:

Havonta minimum két találkozás (ha ezt nem tudjuk rendszeresíteni, nem fogunk releváns eredményeket elérni – így arra kérem az érdeklődőket, hogy mielőtt jelentkeznének a műhelybe, mérlegeljék, belefér-e havi két alkalom az időbeosztásukba).

Elsősorban kiknek szól a műhely:

Nincs ilyen jellegű megkötés, de: 1. sokat segítene, ha a tavalyi állatos műhely résztvevői idén is segítenék a közös munkát az ott szerzett teoretikus ismeretek továbbadásával;2. javaslom ismét: azok jelentkezzenek, akik havonta két alkalommal időt tudnak szakítani a műhelytalálkozókra.

Tervezett meghívottak, együttműködők:

Erről a későbbiekben egyeztetünk.

Tervezett programok:

Három nyilvános beszélgetés, év végén esetleg a riportok nyilvános bemutatása.

Műhelyvezető neve, elérhetősége:

Serestély Zalán, 0743300815, srstly@yahoo.com

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro