< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

12 éve

Rousseau –korabeli metszetek tükrében

A május 31-én az Egyetemi Könyvtár Különgyűjteményi Osztályán nyíló tárlatot Egyed Emese mutatja be.

Rousseau –korabeli metszetek tükrében
Kiállítás a kolozsvári Egyetemi Könyvtár Különgyűjteményi Osztályán

Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) születésének 300-ik évfordulója alkalmából a kolozsvári Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár Különgyűjteményi Osztályán kiállítás nyílik Rousseau – korabeli metszetek tükrében címmel.
A kiállítás a XVIII. század könyvkiadás gyöngyszemeiből nyújt ízelítőt, hiszen a korszak „bestsellerei” (pl. a Nouvelle Héloïse-t) nemcsak irodalmi értékük, hanem míves kivitelezésük miatt is méltán tarthatnak igényt figyelmünkre, megőrizve a felvilágosodás olyan metsző- és grafikus művészeinek keze nyomát, mint Quentin de la Tour, Charles Eisien, Moreau le jeune és mások.
A kiállítás két pillérre támaszkodik: részben Rousseau és a híres francia Enciklopédia (1751) kapcsolatát szemlélteti, melyet az általa jegyzett cikkek és a 17 monumentális kötethez később csatolt illusztrációk révén illusztrál; másrészt elénk tárja a „genfi polgár” filozófiai és irodalmi munkáit, melyekben gyakran mintegy párbeszédet folytat a metszővel, javaslatot téve az illusztráció tárgyául választott szöveghelyre, helyenként akár a szöveget is módosítva a művész munkáját elősegítendő.
A Rousseau – korabeli metszetek tükrében címmel rendezett kiállítás célja a tudomány, az irodalom és a képzőművészet összefonódásának, teremtő kölcsönhatásának szemléltetése.

A tárlat megnyitójára csütörtökön, május 31-én 14,30 órakor kerül sor a kolozsvári Egyetemi Könyvtár Különgyűjteményi Osztályán, a kiállítást Egyed Emese (BBTE – Bölcsészkar) és Dan Raţiu (BBTE – Történelem-Filozófia Kar) mutatja be.

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro