< Înapoi la pagina specializării

Magyar Română English

Noutăţi

Pagina principală / Ştiri, evenimente /

acum 7 ani

Doliu

A murit dragul nostru coleg, Andor Horváth

Cu durere în suflet, dar consolaţi prin credinţă, vă aducem la cunoştinţă, că luni, 9 aprilie 2018 s-a stins din viață Conf. univ. dr. Andor Horváth, profesor îndrăgit al Departamentului de Literatură Maghiară a Facultății de Litere, eseist și traducător.

Ceremonia de rămas bun și serviciul religios va avea loc la Casa Universitarilor, Universitatea Babeș-Bolyai sâmbătă în data de 14 aprilie la orele 11. Înmormantarea va avea loc la Cimitirul Hajongard din Cluj-Napoca.

Andor Horváth s-a născut la Cluj-Napoca în 8 martie 1944. În 1966 absolvă secţia franceză-maghiară a Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”. După cei patru ani în care este desemnat profesor în liceul din Turda, urmează o periodă trăită în Bucureşti ca redactor al revistei maghiare de cultură A Hét, perioadă în care colaborează cueditura Kriterion. În perioada 1990-1992 îndeplinește funcţia de ministru adjunct, apoi de secretar de stat la Ministerul Culturii din România. În această periodă formeză relația profesională și de prietenie cu Andrei Pleșu, a cărui mai multe opere le traduce în limba maghiară. În 1995 este ales președinte al Societății Bolyai din Cluj-Napoca, unde a îndeplinește această funcție până în anul 1999. În 1996 devine redactor-şef adjunct al publicaţiei socio-culturale Korunk. Între 1999 şi 2004 este membru al Senatului Universităţii Babeş-Bolyai.

Din anul 1990 până la pensionare predă discipline de literatură comparată și teoria traducerii în cadrul Departamentului de Literatură Maghiară a Facultății de Litere.  Este tutor în cadrul cercului de excelentă „Colegiul Invisibil”, multe generații îi datorează cunoștințele dobândite.

 „A trăi în cultură nu înseamnă neapărat, că omul, dezlănţuindu-se anual, dedică contemplării unor catedrale magnifice nişte jumătăţi de ore, ajungând astfel într-un răstimp de 50 de ani la 500 de catedrale. Cultura înseamnă cu totul altceva. În cultură este dat omului să-şi petreacă 50 de ani într-o singură catedrală.” (Horváth Andordespre fericire)

Cu durere profundă își ia rămas bun Facultatea de Litere și membrii Departamentului de Literatură Maghiară.

 

Cărţi apărute:

Praştia lui David. Eseuri. Editura Kriterion, Bucureşti, 1979.

După noi potopul de ştiri. Consemnări de la sfârşitul anilor ‘70. Editura Politică, Bucureşti, 1982.

Mantaua lui Montaigne. Eseuri. Editura Kriterion, Bucureşti, 1985.

Indici de frontieră. (Împreună cu Kántor Lajos).Editura Felsőmagyarország, Miskolc, 2000.

Dumbrava sacră. Studii despre tragedia greacă. Editura Polis, Cluj-Napoca, 2005.

Pixul. Din carnetul de notiţe al unui intelectual, 1980-1982. Editura Mentor, Târgu Mureş, 2006.

Carte de vizită. Cum am devenit maghiar? (Limba română).Editura Idea, Cluj-Napoca, 2016.

 

Cărţi redactate:

Antologia poeţilor francezi. Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1980.

„Subliniat de mine”. Omagiu lui Kántor Lajos cu ocazia împlinirii a 70 de ani. (Împreună cu Balázs Imre Józsefşi Kovács Kiss Gyöngy). Editura Komp-Press-Korunk, Cluj-Napoca, 2007.

Scriitori maghiari ardeleni. Portrete de Paulovics László. Selecţie de texte literare. (Împreună cu Salat Csilla, prefaţat de Balázs Imre József). Editura Kolozsár Társaság-Stúdium, Cluj-Napoca, 2011.

 

Traducei (selecţie):

Robert Escarpit: Revoluţia cărţii. Editura Kriterion, Bucureşti, 1973.

Louis Althusser: Citindu-l pe Marx (împreună cu alţii). Editura Kriterion, Bucureşti, 1977.

Montesquieu: Spiritul legilor. (Selecţia fragmentelor şi traducerea lor împreună cu Nemes István). Editura Kriterion, Bucureşti, 1987.

Spiritul timpului şi cunoaştere de sine. Eseuri româneşti din perioada interbelică. Editura Kriterion, Bucureşti, 1988.

Albert Camus: Neînţelegerea. (Manuscris, premieră la Teatrul Naţional Maghiar din Cluj-Napoca, 1993.)

Andrei Pleşu: Jurnalul de la Tescani. Editura Koinónia, Cluj-Napoca, 2000.

Andrei Pleşu; Limba păsărilor. Editura Jelenkor, Pécs, 2000.

„Venit-am să depun mărturie”. Texte selectate din memorialistica românească interbelică. Editura Kriterion, Cluj-Napoca, 2003.

Panait Istrate: Cum am devenit scriitor? Kyra Kyralina. Editura Noran, Budapest, 2007.

Neagu Djuvara: Istoria românilor pentru tineri. Editura Koinónia, Cluj-Napoca, 2010.

Copyright © 2011 Departamentul de Literatura Maghiară, Specializarea de limba şi literatura maghiară, Universitatea Babeş–Bolyai, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro