< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Az intézetről

Főoldal / Doktorandusok /

Molnár Ildikó

Molnár Ildikó

E-mail: ildiko_molnar28@yahoo.com

Felsőfokú tanulmányok

·         2009 októberétől: doktorandusz, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Irodalomtudományi tanszék, Hungarológiai Tanulmányok Doktori Iskola, látogatás nélküli tagozat

·         2006-2009: Eötvös Lóránt Tudományegyetem (Budapest), Állam és Jogtudományi Kar, Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szak.

·         2000-2004: Babeș-Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár), Bölcsészettudományi kar, Irodalomtudományi Tanszék, magyar nyelv és irodalom, német nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár. Szakdolgozat: Aranka György: Egyes versek gyűjteménye.

Kutatási terület:

Részben a magyar (különösen az erdélyi) felvilágosodás irodalma, ezen belül Jancsó Elemér irodalomtörténész életművének feltárása és a recepciótörténet felőli értékelése. Jancsó Elemér, mint egyetemes és magyar felvilágosodás kutató tudományos munkásságának, így a 20. századi erdélyi felvilágosodás kutatások recepciójának története. Kutatásaim érintik a XX. századi erdélyi magyar irodalmat, az erdélyi irodalomtörténet-írás történetét, hiszen a kutatott életmű nagy része az 1918 utáni erdélyi irodalomra vonatkozik.

Konferenciák:

·         A Magyar Irodalomtudományi Tanszék évi házikonferenciája 2011.április 8-9. Előadás: Jancsó Elemér és a transzszilvanisták. Vita az irodalom társadalmi funkciója körül 1935-ben.

·         Az Erdélyi Múzeum-Egyesület, az Interkulturali-THÉ kutatócsoport szervezésében a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán megtartott konferencia. Filológia, színház, pedagógia 2010. június 18. Előadás címe: Jancsó Elemér színházi tárgyú írásai és az Erdélyi Ritkaságok sorozat.

·         XI. Rodosz konferencia, 2010. november 12, Kolozsvár. Előadás címe: Jancsó Elemér és az erdélyi irodalomtörténeti kutatások.

Publikáció: XI. RODOSZ Konferenciakötet. Jancsó Elemér és az erdélyi irodalomtörténeti kutatások 2010. 143-162.

Nyelvismeret: magyar: anyanyelv

román: felsőszint

német: felsőszint

angol: középszint

 

Copyright © 2011 Magyar Irodalomtudományi Intézet, Magyar nyelv és irodalom szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro